Skagern

Allmän info

 

Hem

Skagern är till ytan Sveriges 18:e sjö, en f.d. vik till Vänern med ett djup av ca 75 m. En blå pärla inramad av skog och gammal odlingsmark där den fina sandjorden visat sig speciellt anpassad till jordgubbsodling. Jordgubben är områdets symbol och i folkmun kallas bygden för "Strawberry valley".  

Förutom sjöns klara, rena vatten och de vackra badstränderna finns här också lämningar från sten, brons, och järnåldern. De gamla byvägarna runt sjön är väl bevarade och känner du för ett dopp så finns flera möjligheter vid de många badstränderna.  

Här finns herrgårdar och kyrkor från 1600- och 1700-talet och pärlan bland alla är Södra Råda kyrkoplats från 1200-talet. Runt sjön finns många alternativ till övernattning och matställen. Köp ett fiskekort, hyr en båt och upplev en av Sveriges artrikaste sportfiskesjöar.  

För den nöjeslystne finns möjlighet att varje lördag dansa till Sveriges mest kända dansband på Sandbäckens loge eller spela golf  på Ribbingfors. Är du intresserad av hantverk rekommenderar vi ett besök hos Rudskoga-slöjdarna eller Finnerödja Hembygdsgård.